EN

ЮРІЙ БІЛЕЙ. 10 РОКІВ


Сьогодні, 5 березня – 10 років Detenpyla Gallery (Львів)Юрій Білей (Львів-Вроцлав) про підсумки діяльності галереї.

Текст організаторів: 

ГУЧНИЙ ЗАГОЛОВОК*

*серія подій в самоорганізованих просторах, святкування 10 річниці галереї Detenpyla.

5 березня 2021-ого року — в різних містах України, Польщі та Сполучених Штатів Америки в самоорганізованих просторах відбудеться серія подій під назвою ГУЧНИЙ ЗАГОЛОВОК* з нагоди святкування 10-ої річниці галереї Detenpyla.
До святкування галерея Detenpyla запросила долучитися галереї, artist-run spaces, тимчасові виставкові простори які функціонують на засадах самоорганізації:
АТЕЛЬЄ ДЕ ЛЮКС (Львів), галерея PIĘKNO PANIE (Люблін, Польща), NOCH artist-run space (Одеса), галерея КОРИДОР (Ужгород), PVS Платформа Візуальних Стратегій (Луцьк), МІЖКІМНАТНИЙ ПРОСТІР (Львів), ZŁOTY KIOSK (Вроцлав, Польща), КВАРТИРНА ВИСТАВКА (Київ), ALWAYS FRESH (Нью Йорк, США).

Галерея Detenpyla — виставковий простір, створений у приміщенні минулої пральні, кузні, та теперішньої кухні, який знаходиться в межах центральної частини міста Львова. Перша виставка «Дом Стасси» (автор — Станіслав Туріна) відбулася 5 березня 2011 року. Після неї Юрій Білей, Станіслав Туріна та Павло Ковач розпочали регулярну виставкову програму. Галерея функціонує на засадах самоорганізації та позиціонує себе як місце, де художники й не тільки, можуть обмінюватись своїми досягненнями, спілкуватись, знайомитись, жити, їсти, спати і випивати.
За десять років у просторі галереї відбулось близько 80 виставок, а також багато лекцій, перформансів та презентацій. За цей час, Detenpyla стала одним із ключових місць зустрічі мистецької тусовки Львова.
Починаючи з 2016-ого року програмою галереї займається Відкрита група (Антон Варга, Юрій Білей, Павло Ковач).

ГУЧНИЙ ЗАГОЛОВОК* — це можливість актуалізувати питання про місце самоорганізованих просторів, в сучасному художньому контексті.
Такі простори існують поза інституційною системою і поза інтересами арт-ринку. Кожен з них функціонує своїм методом, а майбутнє таких інституцій часто є неясним і залежить від зовнішніх і внутрішніх обставин, від відданості організаторів та зацікавленості спільноти.
Цікавим фактом є й те, що 5-те березня є також днем заснування Музею Сучасного Мистецтва в Херсоні, ключового місця для Херсонської художньої сцени. Цього року Музею виповниться 17 років.

МІТЄЦ надає майданчик для вільного висловлювання, але залишає за собою право не поділяти погляди героїв порталу.