EN

ПИТАННЯ СПІЛЧАНСЬКОГО МАЙНА ВІДКРИТО

рибчинськ

Конфлікт навколо майнових питань НСХУ триває. Народний депутат України Євген Рибчинський звернувся до МВС України щодо розгляду питань діяльності Національної Спілки Художників України.

 

Безымянный6

 

До мене, як до народного депутата України, звернулися львівські митці: скульптори, живописці, графіки,- з листом, в якому викладене занепокоєння  умисним знищенням національного надбання українського народу та прохання допомогти  унеможливити розкрадання культурних цінностей посадовими особами Національної спілки художників України, Львівській обласній організації  НСХУ, ТОВ «Компанія управління проектами «Акрополь» тощо.

Враховуючи важливість даної проблеми, я наполегливо прошу вивчити викладені факти, належним чином провести їх перевірку та в разі необхідності почати досудове розслідування кримінального правопорушення.

 

Про результати розгляду прошу повідомити мене та заявника.

 

Додаток: на 2 арк. на першу адресу.

 

Народний депутат України                                            Є.Ю.Рибчинський

 

 

ДОДАТОК

(ЗВЕРНЕННЯ ЛЬВІВСЬКИХ МИТЦІВ ДО ЄВГЕНА РИБЧИНСЬКОГО):

Народному депутату України

Рибчинському Євгену Юрійовичу

Львівські митці: скульптори, живописці, графіки

Шановний Євгене Юрійовичу!

В час, коли уся Україна отримала шанс розірвати ланцюги корупції та почати впевнений похід шляхом євроінтеграції, хочемо звернути Вашу увагу на прикру ситуацію, що склалася в творчих спілках, зокрема й Національній спілці художників України (НСХУ). На жаль за усі роки незалежності Національній спілці художників України не вдалося модернізуватися, вона лишилася рудиментом радянського часу з моделлю управління «а-ля ЦК КПСС», пронизана корупцією і шкурними інтересами, з чим, на жаль, нам довелося зустрітися віч на віч.

Ми вважаємо, що декомунізація має торкнутися й творчих спілок, чиє значне майно (як це є зокрема в НСХУ) громадилося поколіннями митців – це національне надбання, яке належить усьому українському народу, яке має служити українській культурі, допомагати митцям вдосконалюватися, самореалізовуватися, прославляти свій край. Наявна ще, не розкрадена, матеріальна база творчих спілок може забезпечити майбутнє молоді, яка лише здобуває освіту, чи робить перші кроки в своєму фаху, опосередковано ця база слугує усій громаді, в межах якої творять митці, усій Україні. Сподіваємося, Ви згодні з нашими думками.

На жаль в НСХУ та Львівській обласній організації НСХУ (ЛОО НСХУ) ситуація є кардинально протилежною до бажаної. За останні 15 років  ЛОО НСХУ втратило більшу частину свого майна:

  • Художньо-Виробничий комбінат на вул. Козланюка 17,
  • Багетну фабрику на вул. Бойківській 5,
  • приміщення Магазину-салону «Художник» та Галереї «Артес»,
  • фундаменти зруйнованої кам’яниці (де раніше і містилася Спілка художників) на площі пл. Міцкевича 9,
  • Скульптурні майстерні на вул. Самчука 26.
  • незрозуміла ситуація склалася і щодо Львівської експериментальної кераміко-скульптурної фабрики на вул. Мучній 32, яка на даний час за призначенням не функціонує.

Весь цей період керівником ЛОО НСХУ є Олег Микита, а управителем майном визначено ТОВ «Компанія управління проектами «Акрополь», керує якою Ростислав Оленчин. Зазначимо що ТОВ «КУП «Акрополь» та Оленчин керують майном не лише львівського осередку, але усієї НСХУ. Результати їх діяльності – це нецільове використання майна, його знищення та відчуження. Більшість об’єктів майна НСХУ у Львові знаходилися в дуже хорошому місцерозташуванні, однак навіть тимчасова здача в оренду не розглядалася, адже метою ставилося лише відчужити.

Апогеєм діяльності Олега Микити та Ростислава Оленчина стало виживання скульпторів з їх майстерень на вул. Самчука 26 (там місце праці мало 15 митців). Були вжиті всі заходи аби зробити умови праці незносними – відключено електроенергію, опалення, взимку невідомі розбили вікна, після чого були замінені замки аби митці не могли дістатися до своїх робочих місць. Цієї зими помер Чумак Володимир, розтроєний станом речей. Після його смерті Олег Микита та Ростаслав оленчин першочергово звернулися до вдови з вимогою звільнитит приміщення від скульптур небіжчика.

Обурені митці звернулися до НСХУ з проханням провести перевірку діяльності Олега Микити та Ростислава Оленчина. На жаль, замість детальної перевірки, з неправомочного подання Олега Микити за сприяння голови ЦКРК Кіщука М.М. Рада НСХУ підняла питання про виключення членів НСХУ, які проявили громадську активність та небайдужість щодо проблем скульпторів та усієї ЛОО НСХУ. Вчинок Олега Микити та його поплічників є вершиною цинічності та безправ’я! Обраний захищати митців, він став їх «інквізитором», керуючись принципом «Нема людини – нема проблеми». Ініціююче питання виключення членів НСХУ Олег Микита та його поплічники грубо порушили Статути НСХУ та ЛОО НСХУ (аже питання не виносилося на розгляд обласного осередку та не схвалювалося ним), права людини та норми моралі.  Зазначимо, що серед виключених було 2 голови секцій ЛОО НСХУ та член ревізійної комісії, котра прибула на звернення скульпторів:

Василь Ярич – скульптор, народний художник України, автор пам’ятників Михайлові Грушевському, «Просвіті», королеві Данилу у Львові та інших монументальних та станкових робіт. Член НСХУ з 1987 року.

Дмитро Парута – графік та живописець, лауреат обласної премії в галузі культури. Член НСХУ з 1989 року.

Сергій Якунін працює в галузі інсталяції, скульптури, фотографії, відео, ленд-арту, учасник національних та міжнародних виставок та симпозіумів. Член НСХУ з 1990 року.

Вікторія Ковальчук – графік та книжкова ілюстраторка. Серед її найвідоміших робіт – «Буквар», що вийшов 200-тисячним накладом, книжки «Український стрій», «Улюблені вірші», численні видання «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Ги», «Веселки» та інших видавництв. Лауреат державної премії ім. Лесі Українки.

Василь Заляско – скульптор, автор монументальних та станкових скульптур – наприклад, популярної вуличної скульптури курортника у Східниці.

Виключення незгодних – не перший прецендент в лавах НСХУ, однак, чи не вперше репресії набули такого масштабу. Сьогодні, попри усі протести митців (адже скульпторів підтримують їх колеги) Ростислав Оленчин вимагає звільнити майстерні. Для багатьох – це не лише позбавлення права на зайняття творчістю, але й можливості заробляти на своє життя!

Безгосподарність, «деребан», п’янство Олега Микити відоме Львову вже не перший рік. Ми наводимо стислу вибірку статей на тему, доступних в мережі Інтернет:

Львівська газета «Ратуша», листопад 2014 року – «Прихватизація» як мистецтво http://ratusha.lviv.ua/index.php?dn=news&to=art&id=3577

Портал «Вголос», березень 2007 року – «Неупереджений погляд на справи в Львівській Спілці художників України» –  http://vgolos.com.ua/articles/neuperedzhenyy_poglyad_na_spravy_v_lvivskiy_spiltsi_hudozhnykiv_ukrainy_101929.html?print

Інформаціна агенція «Гал Інфо» – Cуспільство Львівська спілка художників ганебно розбазарила своє майно http://galinfo.com.ua/news/lvivska_spilka_hudozhnykiv_ganebno_rozbazaryla_svoie_mayno_166272.html

Портал «Політека» – У львівських художників відбирають майно і майстерні – https://politeka.net/ua/406724-u-lvivskykh-khudozhnykiv-vidbyrayut-mayno-i-maysterni/

Портал «Народна правда» – Як нерухомість Спілки художників у Львові перейшла у приватні руки – http://narodna-pravda.lviv.ua/2017/05/15/yak-neruhomist-spilky-hudozhnykiv-u-lvovi-perejshla-u-pryvatni-ruky-rozsliduvannya-yak-nshu-vtratyla-u-lvovi-neruhomist-na-miljony/

Високий Замок, травень 2017 – Хто «віджимає» майно львівських художників? – http://wz.lviv.ua/ukraine/199009-khto-vidzhymaie-maino-lvivskykh-khudozhnykiv

Нещодавно на порталі Захід.Нет було опубліковане дослідження майна ЛОО НСХУ, яке відображає майже усі (не повністю) втрати, які понесла Спілка за останнє десятиліття:

Портал Захід.Нет, травень 2017 року –  Зовсім нехудожня історія http://zaxid.net/news/showNews.do?zovsim_nehudozhnya_istoriya&objectId=1425765

Підбірка матеріалів, в тому числі і відеоматеріалів на сайті Митець: https://www.mitec.ua/konflikt-navkolo-spilchanskogo-mayna-nabuvaye-obertiv/

Олег Микита та Ростислав Оленчин роблять усе можливе для того, щоб ніхто з членів НСХУ, в тому числі й членів Правління ЛОО НСХУ не міг отримати жодної інформації щодо господарсько-фінансової діяльності Спілки. Впродовж багатьох років вони унеможливлювали проведення звітно-перевиборчих конференцій, тим більше – Загальних Зборів.

На жаль, ситуація, що склалася з вигнанням скульпторів з їхніх майстерень та виключенням не згідних з цим членів НСХУ показує, що у Олега Микити та Ростислава Оленчина є серйозні покровителі в Києві, зокрема Голова КРК НСХУ Кіщука М.М. та Заступник голови НСХУ –  Зінченко В.Д.

Просимо Вас захистити права українських митців! Ми просимо Вас звернутися до Прокуратури Львівської області з запитом, до омбуцмена Верховної ради з проханням захистити право на честь та гідність репресованих митців, в НАБУ з вимогою перевірити можливу участь батька Ростислава Оленчина, який був державним службовцем участь у схемах з розграбовування майна НСХУ, просимо Вас вчинити й інші дії, які можуть бути корисними в цій ситуації.

Можливо зараз найвищий момент аби розслідувати справи тих хапуг, що наживалися та розкрадали спілчанське майно, притягнути їх до відповідальності та надати шанс оновленим творчим організаціям розвиватися та піднімати українське мистецтво!

Сподіваємося на розуміння і підтримку.

Львівські митці:

Ковальчук В.

Федорченко В.

Ропецький В.

Якунін С.

Ярич В.

ПарутаД.

Заляско В.

МІТЄЦ надає майданчик для вільного висловлювання, але залишає за собою право не поділяти погляди героїв порталу.